Tämä on näitä ikuisuuskysymyksiä, joihin aina kuvitellaan saatavan järkeviä ja oikeita vastauksia. En nyt tarkoita, etteikö niitä olisi. Kaikilla on tästä joko mielipiteitä - tai sitten ei. Epäilen kuitenkin vahvasti, että kaikilla on tästä mielipiteen tynkästä.

Oikeastaan vasta heräsin tähän kysymykseen. Tai noh, ainahan sitä on miettinyt, mutta nyt aloin etsiä lähiympäristöstäni merkkejä tasa-arvosta, lähinnä naisten ja miesten välisistä arvoista.

Tuore esimerkki. Tuossa muutama päivä sitten meikäläisellä oli Wanhojen tanssi- harjoitukset. Poikia oli selvästi enemmän. Opettajat eivät antaneet poikien tanssia yhdessä. He sanoivat, että jos tyttöjä olisi ollut enemmän, tytöt olisivat kyllä voineet tanssia keskenään. Mutta ei pojat. Ai miksikö? Opettajat kertoivat, että poikien oli vaikeampi tanssia keskenään tansseja, kuin tyttöjen. Myönnetään, että olisi outoa nähdä poikien tanssivan yhdessä, mutta tasa-arvon nimissä - jos kerran tyttöjen yhdessä tanssimista ei katsota pahalla silmällä, niin miksei poikienkaan?

Ei, pojat eivät ymmärtääkseni olisi olleet kovin halukkaita tanssimaan yhdessä. Eivät edes protestoineet opettajan sanoille. Toisaalta, en minäkään olisi tehnyt niin, jos olisin poika. Yksinkertaisesti en olisi. Olisin pelännyt, mitä kaikki olisivat sanoneet.

Uuden vuoden pyörähtäessä käyntiin uutisissa kerrottiin uudesta tasa-arvolaista. Tai jostain sen semmoisesta. Hieman nolostellen myönnän, etten lukenut asiasta hirvästi. Muistan tosin sen, kun iltauutisissa kerrottiin tästä laista, jonka mukaan ainakin parturi- ja kampaajahinnat nostettiin samanhintaisiksi sekä miehille että naisille. Ymmärtääkseni miehille on tähän asti parturireissu maksanut vähemmän kuin naisille. En muista enää, mitä muita hienoja uudistuksia lainsäädäntöön kaiverrettiin, mutta tuo hiustenleikkuu- uudistus on ihan ok juttu. Toisaalta, en ole aiemmin pysähtynyt miettimään tätä asiaa. Hyvä on, eihän se minuun hirveästi vaikuta.

Asiasta ja sen vierestä

Kaikista tuorein, "jännin" elämys oli tänään postilaatikosta löytämäni kortti. Harrastan siis postcrossingia (postcrossing.com), jossa lähetetään kortteja ympäri maailmaa, ja saadaan takaisin kortteja jostain päin palloa. Tänään sain siis kortin Valko-Venäjältä. Se on tuossa alapuolella näkyvillä.

Ensin en huomannut mitään. Sitten... APUA!

Kortin teksti (josta loput ei näy...) on englanniksi: "May the Rope Keep Strong! The man will not give in, and neither will the woman. But who will win we still remain unsure." En jaksa nyt suomentaa, koska siitä tulisi aika kökkö suomennos. Tekstillä ei sinänsä ollut mitään ihmeellistä merkitystä, mutta pisti miettimään.

Miksi naisen apuna köydenvedossa on koira? Eikö nainen ole muuten tasavertainen miehen kanssa? Ja miksi tuo mies näyttää voittavan?

Ehkä olen vainoharhainen. Ehkä koira on piirretty korttiin siksi, koska muuten kuva olisi niin tylsä, ettei erkkikään sitä ostaisi...?