Ensimmäinen adventti on nurkan takana, pian alkaa joulukuu ja lunta on maas - ... Siis täh?! Pikainen kurkkaus ikkunasta osoittaa, että lumi on kauniisti haihdellut ilmakehään plussa-asteiden saattelemana.

Niin. Nyt välähti. Ilmastonmuutos! Ilmastonmuutos on syypää! Tekisi mieli etsiä se ja huutaa sille, että hemmetti, lopeta jo ja anna ihmisille lumi takas! Joutuisi tosin huutamaan kaikille ihmisille. Hullulle naapurille, sille kaljamahaiselle lähikaupan asiakkaalle, maailman mahtavimmille ystäville, puolikaljulle bussikuskille ja "niinku"- sanoja takelteville feikkiteineille. Miksei siis ilmastonmuutos- sanaa voisi alkaa lausua monikossa - ilmastonmuutokset -, kun kerran niin moni (= kaikki) ihminen siihen on syypää?

Tunnen jo itsekin syyllisyyttä, kun kirjoitan. Minäkin kuulun tuohon aiemmin mainitsemaani listaan. Minäkin olen paha. Hyi.

Ilmastonmuutokset ovat huono juttu. Niin ovat kyllä kaupatkin jouluaikaan. Siis herrajumala, eikö sielläkään ole rauhassa joulustressiltä!? Joulu ilmestyy kauppojen hyllyille jo lokakuussa, vain muistuttaakseen, että joulu on olemassa, se tulee pian, tule äkkiä ostamaan lahjat ensimmäisten joukossa! Koska niinhän siinä käy. Että suurin osa jättää ostamisen viime tinkaan. Isät ja äidit alkavat stressata joulukinkuista, sarjatuotantomakkaroista, joulukuusista, joululahjapapereista ja suklaajoulupukkien palvojaisista jo varhain.

Olisipa kaunista, jos joku unohtaisi kaupallisuuden. Unohtaisi. Olisi vain. Leipoisi pullia ja sydämenmuotoisia pipareita. Soittaisi tutuille ja kutsuisi käymään. Viettämään joulua rauhassa.

Jo sekin, että menee kauppaan jouluhössötyksen keskelle ja ostaa vain purkin hernerokkaa ja maitoa, on kunnioitettavaa. Olen kateellinen niille, jotka jaksavat katsoa kiireisiä ihmisiä päästä varpaisiin, kun nuo pyörivät toistensa jaloissa - ja vähän omiensakin -, tanssien täpötäysien ostoskärryjensä kanssa tahmealla lattialla.

Siis joulun tunnelma, mitä se on? Onko sitä edes? Onko se sittenkin jokin illuusio, joka ihmisten päihin on pistetty pyörimään? Kaiken sen jouluhulinakilvankin keskellä - voiko siitä nauttia?

Olen pirullinen, koska en tiedä. En tiedä joulun tunnelmaan vastausta. Ehkä se kumpuaa jostain lapsuuden jouluista. Jos lapsena on rakastanut tonttujen juoksua ja joulukuusen tähden loistetta, sitä sitten aikuisenakin rakastaa. Tai ei, en minä tiedä.

Ja se ilmastonmuutos - anteeksi, korjaan, ilmastonmuutoKSET - on tulossa väistämättä osaksi joulua. Piti siitä tai ei.